Hopp til hovedinnhold

Arbeidsplasstrategi – hva er det og hvorfor skal dere jobbe med det?

For å utvikle arbeidsplassen i tråd med medarbeidernes behov, gjeldende som fremtidige arbeidsprosesser og organisasjonens strategi – ja da trenger dere en gjennomtenkt arbeidsplasstrategi. Arbeidsplasstrategien innebærer en helhetlig tilnærming til arbeidsplassen, og den bør tilpasses og videreutvikles etter hvert som arbeidsmåter og behov endrer seg.

Illustrasjon av interiøret i Spinneriet
Den fysiske utformingen av kontoret er bare en del av arbeidsplasstrategien. Her illustrert ved mulige kontorløsninger i Spinneriet på Bryn.
Foto: Goldbox
_/image/20dd0957-e2a9-46dd-a7f1-1b8eb3966281:f965db179d5500ac25693a4be39708b68c52b162/block-166-91/859_Goldbox.no_Entra_Spinneriet_Trinn01_Int_View%201_V02.jpg?quality=70

Hvorfor er arbeidsplasstrategi viktig?

Arbeidshverdagen og kontorets rolle har de siste årene vært igjennom store forandringer. Krav om fleksibilitet, hybride arbeidsformer og høye forventninger til arbeidsplassen er noen av faktorene som gjør en helhetlig arbeidsplasstrategi mer aktuell enn noen gang.

Arbeidsplassen er ikke lenger kun et fysisk sted der vi utfører våre arbeidsoppgaver. For de fleste organisasjoner er arbeidsplassen den naturlige arenaen for å bygge kultur, legge til rette for samarbeid og innovasjon og ikke minst skape tilhørighet.
 

Start på toppen og inkluder hele organisasjonen

Vi tror en vellykket arbeidsplasstrategi starter med en solid forankring helt på toppen i organisasjonen. Ledergruppen må enes om mål for hvordan arbeidsplassen skal utvikles og stille seg helhjertet bak dette. Det innebærer å løfte blikket og tenke fremover i tråd med selskapets strategi, for hvordan akkurat deres organisasjon ønsker å jobbe.

For å lage en god arbeidsplasstrategi må dere dessuten forstå behovene i egen organisasjon. Derfor må selvfølgelig også mellomledere og medarbeidere involveres i arbeidet. Forventningene til en mer tilpasset arbeidsplass, når det gjelder mangfold og ulike behov, er større nå enn noen gang.

Behovene knyttet til arbeidsplassen er også ulike for ulike faser av livet. Ved å tilpasse de fysiske omgivelsene til organisatoriske prosesser og behov, vil dere få en bedre og mer nyttig bruk av kontorene. Sentralt står forutsigbare rammer for de ansattes fleksibilitet og god rom for arbeid, samhandling og kultur.

“Arbeidsplassen er den naturlige arenaen for å bygge kultur, samarbeid, innovasjon og skape tilhørighet”

Strategi er viktig, men husk gjennomføringen

Det er viktig å sette en strategi med tydelige mål for arbeidsplassen. Men vel så viktig er det å gjennomføre den. En vellykket implementering krever ledelsens oppmerksomhet over tid, ved oppfølging av mål og måltall. I tillegg bør dere ha oppfølgingsaktiviteter hvor ansatte blir involvert. Et tydelig endringsfokus i perioden etter at arbeidsplassstrategien er utformet, gir dere en større mulighet for å nå målsettinger som økt jobbengasjement, større tilhørighet og høyere trivsel på arbeidsplassen.

Tips på veien

Entra har et erfarent team med høy kompetanse som leverer strategisk rådgivning innenfor fagområdet «Fremtidens arbeidsplass». Vi har hjulpet en rekke av våre kunder – både små og store virksomheter – private som offentlige, med å etablere, forankre og videreutvikle arbeidsplasstrategi. Til dere som står i startgropa med å utarbeide deres egen arbeidsplasstrategi, så er dette hva vi mener det er viktig å tenke på i prosessen:

  1. Sett strategiske mål for utvikling av arbeidsplassen, som hensyntar både forretningsstrategien og mål for medarbeiderne.
  2. Involver de ansatte i prosessen. Ikke undervurder hvor mye det kan kreve av organisasjonen å implementere/endre en arbeidsplasstrategi. Forstå hva behovene i organisasjonen er, hva som skal endres og behovene medarbeiderne har for støtte i denne endringen.
  3. Planlegg for fleksibilitet. Forbered medarbeiderne på det som kommer av endringer.
  4. Bruk relevant teknologi for å muliggjøre strategiske mål.
  5. Evaluer og juster underveis.

Ta kontakt med en av våre strategiske rådgivere

Maria Grøneng Hope

Leder for fremtidens arbeidsplass

926 33 143

Thomas Kalvenes

Strategisk rådgiver

472 57 083