Hopp til hovedinnhold

Avgjørende kunnskapsdeling

Selv om vi i Norge fortsatt har et høyt energiforbruk har vi gjennom mange år effektivisert ressursbruk og redusert utslippene. Erfaringene og kompetansen vi har opparbeidet oss kan bidra til et raskere globalt skifte om vi deler vår kunnskap.

Andrea Sfabu, Implementeringsrådgiver, Romania. Adriana Kinzsky, Prosjektleder, Romania. Pål Oroszko, leder av fagteam hos Entra. Halvor Helliesen, eiendomssjef hos Entra. Torbjørn Isene, teknisk sjef hos Entra. Anna Stamati Hansen, InnoVius AS. Morten Gundersen, finanssjef Eidra. Filip Carlea, Professor ved Universitet for Ploiești og partner i Romanian National Academy of Sciences. Haralambie Vochitoiu, leder for utenlandskontakt, Romania.
_/image/48af2259-44ed-42b9-95a7-cf44349f5061:a8ba7fba725b332cd11f3599ddcee66ed41347a5/block-166-91/delegasjon%20Romania.jpg?quality=70

Bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen står for 40% av alle utslipp, ressursbruk og energibruk på global basis. Høye kraftpriser og presset energiforsyning i Europa har gitt økt bevissthet knyttet til energibruk og kostnader i alle sektorer. 

Energiprogrammet

I Romania mangler de fleste regioner gode metoder og rammer for å gjennomføre smart energieffektivisering på en vellykket måte. Det er derfor svært viktig å utdanne enkeltpersoner og juridiske personer fra det private og offentlige miljøet, samt å bevisstgjøre allmennheten om bruk av fornybar energi og viktigheten av energieffektivitet. I den forbindelse har Entra blitt forespurt om å dele av sin kunnskap. Flere norgesbesøk, og nå sist på Papirbredden i Drammen, skal inspirere og vise Romania hvordan de kan energieffektiviserie nye bygg, og rehabilitere gamle. 
 
Rannveig Solumsmoen Gimse, Programleder hos innovasjon Norge forteller at en delegasjon fra Romania besøker Norge som en del av prosjektet "Romanian renewables case: Adoption Rate Rise, EEA Grants", og at dette er en del av energiprogrammet som finansieres av Norge gjennom EØS-midlene i Romania. Romanias behov for geografisk informasjon og offentlig eiendomsinformasjon er mangelfull i Romania i dag, og dette er viktig for offentlig planlegging både på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. 

Hun håper denne gode erfaringen kan inspirere flere selskaper til å dele sin kunnskap.

– Entra er forespurt om utveksling av god praksis innen fornybare energiløsninger, med Romania. Dette er en svært verdifull kunnskapsutveksling som skal bidra til bl.a. bevisstgjøring av 250.000 personer innen fornybar energi, mediekampanjer, skolering av 150 personer i energieffektivitet, coaching av 250 personer i energirådgivning for ulike sosio-profesjonelle grupper, og som her - øke kunnskap ved faglig utveksling, sier hun.

Vil inspirere andre

Papirbredden i Drammen eies Entra og av Eidra, Drammen kommunes eiendomsselskap. Morten Gundersen, CFO i Eidra, sier dette om besøket.

– Vårt samarbeid med Entra og utviklingene av Papirbredden har bidratt til verdiskapning, sysselsetting og flere nye etablereringer i Drammen. Dette er et svært godt eksempel på et vellykket kommunalt - og privat samarbeid hvor hovedfokuset hele tiden har vært bærekraftige løsninger og energieffeiktivisering. Vi i Eidra er stolte over at det vi har klart å skape i Drammen har stor verdi også utenfor landegrensene.

Bransjeansvar har ingen landegrenser 

Tidligere i høst ble Entras Powerhouse Kjørbo er funnet verdig til å stå på den prestisjetunge listen over de 100 mest fremragende bærekraftige bygninger i verden, anerkjent av det indiske presidentskapet for G20-landene. Initiativet fra Bureau of Energy Efficiency (BEE), sammen med internasjonale og nasjonale partnere, løftet frem bygninger og design som fremmer klimasensitive løsninger og atferd, og fremhever innovasjon som kan bidra til en global transformasjon til et bærekraftig miljø.

– Det er veldig interessant for oss å bidra inn i energiprogrammet til Romania. Kunnskapsdeling kan være avgjørende for landet å lykkes med sine mål om energieffektivisering og energisikkerhet. Vårt bransjeansvar har ingen landegrenser og det er stas at det vi gjør blir lagt merke til også utenfor Norge. Vårt miljølederskap handler om å for å være faglig langt fremme både innenfor bygg og eiendom, men også intelligent byutvikling, som på Papirbredden i Drammen, sier Pål Oroszko, leder for fagteam hos Entra.

Anna Hansen, fra selskapet InnoVius, er partner i prosjektet i Romania, og ansvarlig for god kunnskapsoverføring fra Norge i dette prosjektet. 
 
– Næringsdrivende i utlandet og i Norge beveger seg i økende grad over landegrensene. Vi er spente på å se hva den videre kunnskapsutvekslingen kan føre til i årene som kommer. Vi er svært takknemlige for samarbeidet med Entra og innsikten fra innovasjonsprosjektene på Kjørbo, Brattørkaia og Papirbredden i Drammen, avslutter hun.