Hopp til hovedinnhold

Byggeskikkprisen til Kristian August gate 13

Ombruksbygget i Kristian Augusts gate 13 er tildelt Statens pris for byggkvalitet 2021. – Prosjektet setter nye standarder, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup, som delte ut prisen.

Kristian Augusts gate 13 - et Future Built forbildeprosjekt
Kristian Augusts gate 13 - et Future Built forbildeprosjekt
Foto: Kyrre Sundal-Mad arkitekter
_/image/a69e7935-369a-4012-b81f-a8541a4629c0:3a6c862043da14a1f5c766aedf04e3f2726336d4/block-166-91/KA13_Mad%20arkitekter_Kyrre%20Sundal-32.jpg?quality=70

Statens pris for byggkvalitet skal løfte frem nye forbildebygg som bidrar til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet lokalt og internasjonalt. Hovedtema for årets pris er bærekraft. I sin vurdering har juryen vurdert flere aspekter av bærekraftsbegrepet, både økonomisk, sosialt og ikke minst klima- og miljømessig bærekraft.  

– Byggenæringen er en stor forbruker av materialer og står for en betydelig andel av utslippene og avfallet som genereres i Norge. Et bærekraftig samfunn forutsetter at alle deler av samfunnet bidrar. Jeg er glad for at denne prisen løfter frem et fremragende prosjekt som inspirerer og setter nye standarder, sier Astrup. 

Norges største ombruksprosjekt
Kristian Augusts gate 13 er et kontorbygg fra 1950-tallet som har blitt rehabilitert etter sirkulære prinsipper med et nytt tilbygg. Bygget stod ferdig våren 2021 og har en ombruksgrad på nærmere 80 prosent. I prosjektet med rehabilitering samt nybygg har Entra og samarbeidspartnere som Mad Arkitekter med flere, lett Oslo rundt etter materialer fra rivningsklare bygg. Det er hentet blant annet 21 hulldekker fra Regjeringskvartalet, vinduer fra en feilbestilling til Kværnerbyen og gitterplater fra Tøyenbadet har blitt til rekkverk.

– Det er selvfølgelig fantastisk morsomt og motiverende med anerkjennelse i form av Byggeskikkprisen. Prosjektet i Kristian Augusts gate 13 er et resultat av manges innsats over flere år, men selve fundamentet er Entras ønske om å bidra til en bærekraftig byggenæring, sier senior prosjektleder i Entra, Håvar Haugen Espelid.

Juryen har latt seg begeistre av prosjektets høye mål for bærekraft, ombruk og reduksjon av klimagassutslipp.

– Prosjektet viser at vi kan redusere klimafotavtrykket betraktelig ved å la bygninger stå og ombruke byggevarer og interiør. Innovasjon og viljen til å gå nye veier har preget hele byggeprosessen. Resultatet er kreative løsninger, gode detaljer og en estetisk helhet, sier juryleder Erling Lae. 

Et forbilde for aktører i bransjen
Et ombruksprosjekt i denne skalaen krever en ny type logistikk, med nye metoder for å kvalitetssikre og dokumentere egenskaper for materialene.

– Når ambisiøse byggherrer utfordrer etablerte løsninger og etterspør sirkulære løsninger, er de også med på å skape et marked for ombruk. Og når noen går foran, blir det lettere for andre å følge etter. Kristian Augusts gate 13 er et forbildeprosjekt for en hel næring, uttaler Astrup. 
 
Juryleder Lae mener Kristian Augusts gate 13 er et spennende og innovativt forbilde for hvordan vi kan bygge i framtiden. 

– Kristian Augusts gate 13 har evnet å kombinere mulighetene som ligger i transformasjon og ombruk med arkitektonisk kvalitet på en forbilledlig måte. Både arkitekt og byggherre har vært ambisiøse og våget å stå løpet ut, selv om de har støtt på betydelig utfordringer undervegs. De har sett mulighetene og tenkt nytt på tvers av fagene. Det endelige resultatet fremstår som helhetlig og svært godt gjennomarbeidet.   

Etterlyser et tydelig system
Tidligere har Kristian Augusts gate 13 og Entra vunnet blant annet DOGAs Hedersmerke for Design og Arkitektur, Oma Awards Årets transformasjonsprosjekt 2021, Storebrand Eiendoms bærekraftspris og Oslo kommunes miljøpris for Årets Grønne Selskap.

– Tusen takk til alle samarbeidspartnere som har bidratt til å gjennomføre et banebrytende prosjekt som for alvor setter ombruk på dagsordenen i bygg- og eiendomsbransjen! Vi er ydmyke og takknemlige for all den oppmerksomheten dette prosjektet har fått, samtidig som vi håper det kan bidra til å gjøre tilsvarende prosjekter enklere og billigere å gjennomføre i fremtiden. For å øke takten i det grønne skiftet i næringen, er vi avhengig av et tydelig system som i større grad legger til rette for sirkulære prinsipper, avslutter Espelid.